CENTAR ZA INOVATIVNOST I PREDUZETNIŠTVO
Univerziteta u Zenici

ENTREPRENEURSHIP AND INNOVATION CENTRE
at the University of Zenica
O nama Tekući poslovi Štampana izdanja Osoblje Centra Odjeli Linkovi

Tekući poslovi

O nama
  Šta je CIP?
  Položaj u organizacionoj
  strukturi UNZE
  Prva godina rada
  Obrazovanje i poduzetništvo
Tekući poslovi
  2008
  2009
  2014
Štampana izdanja
Konferencije
Osoblje Centra
Linkovi

UNIVERZITET U ZENICI
CENTAR ZA INOVATIVNOST I PREDUZETNIŠTVO
Travnička cesta 1
72000 Zenica
Tel. +387 32 444 421
Tel. +387 32 444 421
e-mail: info@cip.unze.ba
EU Tempus JEP_41108_2006


incubator.ba
CIP UNZE: POZITIVNA OCJENA EC BRISEL PRVOG DIJELA  TEMPUS PROJEKTA WBC INNO

Komisije u Briselu na adresu Centra za inovativnost i preduzetništvo stigao je dopis o ocjeni prvog dijela Tempus projekta „MODERNIZACIJA UNIVERZITETA ZAPADNOG BALKANA KROZ JAČANJE STRUKTURA I USLUGA ZA TRANSFER ZNANJA, ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA“. Nosilac projekta je Univerzitet u Kragujevcu odnosno projekt menadžer je prof.dr Vesna Mandić.  Pored CIP UNZE u projektu ispred BIH učestvuje i UNBL. Kompletnu ocjenu realizacije prvog dijela projekta možete pročitati ovdje.

OD 7. DO 9. JULA 2014. ODRŽANA RADIONICA O MODELIRANJU LABORATORIJA IDEJA U OKVIRU TEMPUS PROJEKTA iDEAlab

Od 7. do 9. jula 2014. na Univerzitetu u Štutgartu održana je radionica o modeliranju laboratorija ideja u okviru Tempus projekta iDEAlab „Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration“. 
Imajući u vidu tri moguća koncepta (preinkubatore, poslovne akceleratore i žive laboratorije), radionica je imala cilj ustanoviti njihove glavne elemente, koji bi se mogli primijeniti na nove tzv. iDEAlaboratorije te definisati načine povezivanja novih laboratorija s lokalnim potrebama. Također su ciljevi bili: definisanje fokusa svake od šest laboratorija koje će se uspostaviti u regionu, određivanje najboljih načina motivisanja i odabiranja studenata i kompanija za učešće u laboratorijima te definisanje funkcionalnih karakteristika virtualnih mreža ovih laboratorija. Primjere dobre prakse predstavili su partneri iz Evropske unije, i to: Univerzitet u Štutgartu „Žive laboratorije“, Univerzitet u Šefildu „Preinkubatore“ i Eleven OOD iz Bugarske „Poslovne akcelaratore“. Na osnovu opsežne ankete provedene na svim partnerskim univerzitetima sa Zapadnog Balkana, Univerzitet u Novom Sadu uradio je i predstavio procjenu lokalnih potreba. Studije slučajeva dali su Udruženje SEEICT, BINS (Poslovni inkubator Novi  Sad) i ICBL (Inovacioni centar Banja Luka). Učesnici su drugog dana posjetili Visoku školu za medije Univerziteta u Štutgartu i Start-up centar HDM, a nakon toga je predstavnik VTSSU (Visoka tehnička škola strukovnih studija) iz Subotice prezentovao virtualnu platformu za stvaranje ideja. Pošto su definisane dalje obaveze i zadaci na projektu, održan je i sastanak projektnog menadžmenta.

Predstavnici Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a prisustvovali su svemu navedenom. Fotografije možete vidjeti ovdje.
22.05.2014 POSJETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA KOMPANIJI JUMBO/GROENEWEGEN U HOLANDIJI

Četiri studenta Mašinskog fakulteta UNZE-a (Emina Begović, Selma Fetahagić, Amel Karić i Mirzet Kamerić) su u maju 2014. u sklopu projekta s kompanijom Jumbo/Groenewegen boravili u šestodnevnoj posjeti Belgiji i Holandiji. Studenti su bili smješteni u Tilburgu, a posjetili su firmu u Helmondu, gdje su razgovarali s inženjerima i šefovima o saradnji između Jumbo/Groenewegena i BME-a iz Tešnja. Tom prilikom su razgledali i skladišta prikolica, mjesta za testiranje proizvoda, a posmatrali su i neke od završnih operacija u kompaniji. Potom su posjetili firmu Bosch Rexroth u blizini Tilburga, koja se bavi proizvodnjom hidrauličkih cilindara za razne namjene. Prema riječima studenata, fascinirale su ih veličine cilindara, jer su, s obzirom da se primjenjuju i na branama i na brodovima, ponekad dugi i po 40 metara. Interesantno je da se u obje firme pušta muzika u svim halama kako bi se radnici tokom rada osjećali što opuštenije. Studenti su na kraju kratko posjetili i Amsterdam. Oduševljeni svim što su vidjeli i čuli, a posebno dobrodošlicom holandskih domaćina, studenti UNZE-a kao i tim CIP-a, koji je radio na ostvarenju ove saradnje, i ovim se putem zahvaljuju firmi Jumbo/Groenewegen i Univerzitetu Avans.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

08.05.2014. INTERNACIONALNA KONFERENCIJA ZA MLADE ''Summer Jam Croatia 2014”

Centar za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a obaviješten je od predsjednice Organizacionog odbora da će Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu drugu godinu za redom organizirati Internacionalnu ljetnu konferenciju za studente s tematikom poduzetništva - ''Summer Jam Croatia 2014''.
Konferencija će se održati od 23. do 27. 08. 2014. u Pine Beach Pakoštane Resortu.
Svaki fakultet/institucija, koji/a bude zastupljen/a s minimalno 5 studenata, može postati partner konferencije, te u tome slučaju bi ugostili i predstavnika institucije kao mentora/predavača na konferenciji.

Informacije možete pronaći na web stranici: www.summerjamcroatia.com, a za dodatne podatke molimo da se obratite na e-mail adresu: lana.ugrcic@summerjamcroatia.com
13.02.2014 PREDSTAVNICI UNIVERZITETA AVANS I KOMPANIJE JUMBO/GROENEWEGEN IZ HOLANDIJE I BME-A IZ BIH POSJETILI UNIVERZITET U ZENICI

U utorak, 11. februara 2014., održan je sastanak u Multimedijalnom centru u vezi s nedavno najavljenim početkom novog projekta između Holandije i BiH.
Predstavnici holandske kompanije Jumbo/Groenewegen (gdin. Frans van den Berg, generalni menadžer, gdin. Rinus van Dinter i gdin. Eef Zuurhout, profesori na Univerzitetu Avans, i gdin. Edin Garić, direktor BME-a iz BiH) sreli su se s predstavnicima Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a: prof. dr. Darkom Petkovićem, direktorom CIP-a, doc. dr. Malikom Čabaravdićem, saradnikom CIP-a, dr. Milanom Rimcem, direktorom MI-a, mr. Dženanom Kulovićem, menadžerom Kancelarije za kompetencije UNZE-a, Lamijom Subašić i studentima Odsjeka za industrijski dizajn i Odsjeka za proizvodni biznis Mašinskog fakulteta UNZE-a).
U sklopu ovog projekta studenti će imati priliku da borave i rade na Univerzitetu Avans i u navedenim kompanijama u Holandiji i BiH te da tako steknu međunarodno iskustvo i reference. Zauzvrat će i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici primiti holandske studente.

Zainteresovani studenti mogu naći dodatne informacije ovdje.

Gosti su nakon razgovora obišli laboratorije Mašinskog fakulteta i Metalurškog instituta.

Fotografije možete pogledati OVDJE

21.02.2014 CIP: SASTANAK SA STUDENTIMA (o mogućnostima za mobilnost putem saradnje s poslovnim subjektima i putem programa međunarodne razmjene)

U utorak, 18. februara 2014., u organizaciji Centra za inovativnost i preduzetništvo UNZE-a održan je sastanak sa studentima, kojem su prisustvovali i direktor CIP-a prof. dr. Petković, prodekan Politehničkog fakulteta doc. dr. Čabaravdić i menadžer Kancelarije za kompetencije i razvoj karijera mr. sc. Kulović.

Ovom prilikom predstavljene su mogućnosti studentske mobilnosti, i to putem:
1. uspostavljene saradnje s poslovnim subjektima i
2. novih programa međunarodne razmjene.

U vezi s prvom temom, posebno je naglašen projekat s kompanijama Jumbo/Groenewegen i BME, koji je počeo 1. februara 2014., a trajat će narednih 20 sedmica. U ovom projektu će konkretan zadatak studenata biti da posmatraju sistem kvaliteta, kao i ukupan proces rada, u kompanijama koje ih prime. U konačnici, cilj je da se poboljša rad i kompanija i univerziteta, jer će i jedni i drugi imati mogućnost da nauče nešto novo.

U vezi s razmjenom putem međunarodnih programa, ukazano je na nove mogućnosti studentske mobilnosti s Univerzitetom u Vigu (Španija), Univerzitetom u Štutgartu (Njemačka) i Univerzitetom u Kopru (Slovenija).

Također, osnovne su informacije date o onome što nudi grupa univerziteta “Coimbra”. Poziv za njezin “Program stipendiranja mladih istraživača iz evropskog susjedstva” otvoren je do 31. marta 2014., a prijava se može izvršiti putem web-stranice www.coimbra-group.eu/activities/scholarships

Mada su i u prethodnim godinama studenti i nastavnici iz Bosne i Hercegovine mogli učestvovati u programima mobilnosti, statistika je bila porazna – naime, EU je dodijelila 100 mjesta, a BiH iskoristila samo 35. Danas svaki javni bh. univerzitet može samostalno biti u programima Erazmus Mundus, Erazmus+, itd., što će, nadamo se, povećati studentsku mobilnost.
04.02.2014 POČETAK PROJEKTA S PARTNERIMA IZ HOLANDIJE – bit će omogućena mobilnost za studente Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici‏

Dosadašnja dobra saradnja Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici s privrednim subjektima rezultirat će još jednim, novim projektom, koji počinje u februaru ove godine.
Radi se o međunarodnom projektu između Bosne i Hercegovine i Holandije, u koji su uključene kompanije Jumbo/Groenewegen i BME. U sklopu projekta planirana je mobilnost studenata Mašinskog fakulteta UNZE-a, tj. studenti iz BiH će posjetiti Holandiju, a holandski studenti će posjetiti BiH. Troškove puta i boravka plaćaju kompanije. Prema riječima gdin. Eefa Zuurhouta s Akademije za inžinjerstvo i ICT Univerziteta Avans, studenti tokom ovakvih projekata rade i na univerzitetu i u kompanijama.
Gdin. Zuurhout nas je obavijestio i da je s kolegama tokom boravka u BiH u novembru 2013. godine posjetio Ambasadu Holandije u Sarajevu, gdje su razgovarali o dodatnim mogućnostima finansiranja studenata.
U narednom periodu očekujemo ponovni dolazak holandskih partnera, nakon čega ćemo imati i konkretne informacije za zainteresovane studente.